perjantai 4. maaliskuuta 2011

Hallein


Kämpältäni pyöräilee Puchin ja Oberalmin läpi Halleiniin noin vartissa. Hallein on Salzburgin osavaltion (Salzburgerland) toiseksi suurin kaupunki n. 20 000 asukkaallaan ja oman piirikuntansa pääkaupunki. Itse keskusta on pieni, eikä koko kaupunkikaan toki levittäydy kuin 27km²:n alueelle. Hallein lienee tunnettu etenkin Dürnbergin suolakaivoksesta sekä kaupungissa asuneesta Stille Nacht -kappaleen säveltäjästä Franz Xaver Grubersista. Itse kuulin ennen Itävaltaan lähtöäni myös kehuja hillittömän kokoisista jäätelöannoksista, joita kaupungin jostakin kahvilasta saa. Aion ehdottomasti testata. :)

Tänään polkaisin kyseistä kaupunkia katselemaan ennen päivän Oslo-annosta. Aurinko paistoi, mutta koko kaupunki naapurikuntineen näytti taas olevan melkoisen sumun sumentama. Liekö saasteita vai mitä – eipä tuo ainakaan ihan perussumua ole ja ilmiö on valitettavasti käytännössä jokapäiväinen. 

Vanha kaupunki on täälläkin mahtava. Kaupunkikuvaa tietysti hallitsee kirkko, jotka täällä tuntuvat järjestään olevan aivan mielettömiä niin sisältä kuin ulkoakin.

Talojen seinissä on kaiverruksia, laattoja ja veistoksia. Itse talot hehkuvat eri väreissä ja talojen välissä saa kävellä historiaa tihkuvia pikkukujia ja portaikkoja pitkin.


Ylhäällä rinteessä kaupungin länsisivulla silmään pisti jonkinlainen rukouspaikka. Mikä lie historia ja merkitys tuolla, mutta kirkkaalla säällä ainakin maisemat ovat paikalta varmasti komeat!



Huomisen vietän parin itselleni vielä toistaiseksi tuntemattoman erasmus-pojan kanssa Fuschlseen ympäristössä patikoiden. Bussilla n. 20km:n päässä Salzburgista sijaitsevalle järvelle ja siellä jonkinlaista retkeä. Jos kelit jatkuvat sunnuntaihin asti hyvinä, tuolloin sunnuntaina kenties valloittamaan Salzburgin keskustan maisemaa hallitseva Gaisberg.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sanotaan Gruberista...
Voisitko Lotta odottaa niitä isoja jätskiannoksia siihen asti, kunnes tulemme sinne. Voisit etsiä valmiiksi sen isojen annosten ravintolan.
äiti

Lotta kirjoitti...

Paikalliset saa sanoa miten haluaa ;)

Saatan joutua testaamaan ennakkoon.