maanantai 21. maaliskuuta 2011

Berchtesgaden


Berchtesgaden on saksalainen pikkukunta noin 19 fillarointikilometrin päässä kotoani. Linnunteitse huomattavasti lähempänä. Kylää reunustaa Bayerin alpit, ja maisemat ovatkin kelvanneet erinäisille kuninkaallisille ja silmää tekeville jo parin vuosisadan ajan. Natsijohtajat ottivat aikoinaan aluetta omaan käyttöönsä ja 1930-luvulla sinne rakennettiin Hitlerille talo, Berghof, joka toimi toisen maailmansodan aikana yhtenä tärkeistä päämajoista. 1945 talo pommitettiin ja lopulta purettiin matalaksi ja nykyisin paikalla kasvaa metsää. Ylempänä saman vuoren huipulla on Hitlerille 50-vuotislahjaksi rakennettu Kehlsteinhaus, Eagle’s Nest eli Kotkanpesä.
Salzach sunnuntaiaamuna. Berchtesgaden edessä näkyvien vuorien takana/välissä.


Eilen yritin Kotkanpesän maisemiin, mahdollisimman ylös, fillarilla. Lähtiessäni aamukasilta pakkasta oli kolmisen astetta, tuulta 6m/s ja aurinko paistoi lähes kirkkaalta taivaalta. Asfaltti oli varjossa vielä joko vähän luminen tai jäinen sadepäivien jäljiltä. Reittinä toimi Puch – St. Leonhard – Marktschellenberg – Unterau – Obersalzburg – Berchtesgaden – Königssee – Berchtesgaden – Bischofswiesen – Berchtesgaden – St Leonhard – Puch. Alkumatkalla aika oli jo ehtinyt kullata muistot; mäki Unterauhun olikin yllättävän pitkä. Obersalzburgissa noin tonnissa päätie saavutti huippunsa ja Kotkanpesän maisemiin haluavan olisi pitänyt jatkaa hapottavan näköistä mäkeä vielä ylös. Siinä vaiheessa luovutin – maisemat kun eivät näyttäneet oikein aukeavan vielä jatkossakaan. 

Lasku alas Berchtesgadeniin ei todellakaan ollut kiva. Käytännössä koko 5km:n matka oli raastavan jyrkkää, ja tietysti muutama tiukka mutka siihen väliin. Hommaa ei juuri helpottanut selässä roikkuva arviolta noin 8kg:n reppu ja asfaltin paikoittainen musta jää. 

24 %


Berchtesgadenia

Königssee oli kaunis, vähän tuli vuono-Norja mieleen. Myös turistien määrästä.

Königssee
Watzmann, yksi Saksan korkeimmista vuorista (2 713m)
Seuraavaksi uusiin suuntiin - jospa vaihteeksi patikoiden. Berchtesgadeniin tulee kyllä varmasti palattua vielä kerta jos toinenkin, sen verran vaikuttavaa maisemaa on tarjolla.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No joo, ei nyt ehdontahdon kannata noihin jyrkkyyksiin lähteä jääkeleillä. Selvähän se on, että jos ei muuta niin mustaa jäätä ja yllättäen. Toivottavasti kunnolla vaatetusta.
Luultavasti kuukauden päästä voisi olla hyvä reitti!
Maisemat ovat suorastaan mielettömät. Luulisi sieltä löytyvän patikoitavaakin.

Anonyymi kirjoitti...

Moi, kiitos hienoista teksteistä ja komeista kuvista. Käydään polkemassa,
kun kelit lämpenee.

Lotta kirjoitti...

No ei se ihan selvä ole, jos ei selvännäkijä ole :) Lasku oli varjossa, siksi vähän jäinen. Reitti (alamäki) tuskin koskaan on hyvä, itelle ainakin epämiellyttävän jyrkkä. Muuten kyllä 9½!