sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Helmiä

Käsitykseni patikoinnista on jotakin muuta kuin laskettelurinteessä tai asfalttitiellä kipuamista, joten en sano viettäneeni huhtikuun ensimmäistä sunnuntaita patikoiden vaan pikemminkin kävellen. Aamukahdeksalta polkaisin Halleiniin, jätin pyörän parkkiin ja lähdin autotielle kävelemään kohti Bad Dürnbergiä. Se on siis pieni mutta maisemiltaan sitäkin kauniimpi kylä Halleinin yläpuolella. Liki tunnin ylämäkeen käveltyäni BD oli ohitettu ja jatkoin paikallisen Laajavuoren päälle. Huippu oli 1 300 metrissä.

Sieltä sitten alas sattumanvaraiseen suuntaan. Kyltit varoittelivat, että kyseessä on Alpinerstieg ja tarkoitettu nur für die Geübte. Tässä kohtaa vähän jännitti, mutta uskoin täyttäväni kriteerit eli olevani riittävän harjoitellut. Polku paljastui jyrkäksi ja juurakkoiseksi, mutta muuten ihan perus luontopoluksi. 

Tennengaun laaksoa. Gollingin kaupungin taustalla Tennengebirge & Dachstein.
Kohta olinkin jo autotiellä ja haravoin katseellani reittiä seuraavan tömpäreen päälle, se kun oli näyttänyt edelliseltä huipulta katsottuna varsin houkuttelevalta. Paljastui sitten, että tämäkin oli laskettelumesta, joten lähdin kipuamaan rinnettä ylös. Rinteet siis oli toki jo suljettu, mutta koska lunta kuitenkin oli ainakin kapeina kaistaleina jäljellä, porukka hiihti ylös ja laski alas. Ja hiihti ylös ja laski alas. Intohimoista porukkaa, ei voi muuta sanoa. 


Mitä ylemmäs rinnettä ehdin, sen hulppeammaksi paikka paljastui. Todellinen helmi. Autotie vei ylös asti ja jatkui jonnekin, ilmeisesti kohti Kotkanpesää ja Berchtesgadenia. Kun itse fillaroin pari viikkoa sitten Kotkanpesän suunnalla, kuvittelin olevani Panoramawegillä – no, ehkä olinkin, mutta olin kyllä missannut kaiken olennaisen. Tämä oli se todellinen, nimensä veroinen Panoramaweg. Maisemat olivat todella komeat niin Tennengaun laaksoon ja Tennengebirgen ja Dachsteinin vuorille kuin myös valtakunnan rajaa merkkaavan Hoher Göllin (2 522m) suuntaan. Vaikka tietä ei taideta juuri mainostaa (ihmettelen suuresti miksi), oli paikalle löytänyt yksi jos toinenkin. Kunto- ja kilpapyöräilijöitä oli tuttuun tapaan paljon (ehkä parisenkymmentä osui silmiin lyhyehkössä ajassa), moottoripyöräilijöitä todella paljon, ja autoilijoitakin jokunen. Sitkeitä sissejä ovat kyllä täkäläiset pyöräilijät, ihan keponen ei nimittäin nousu tuonne reiluun 1 500 metriin ole, lähestyipä mistä suunnasta tahansa!

Vasemmassa reunassa kulki tämän päivän reitit.
 Paluumatkan tulin lähes samaa, aavistuksen lyhennettyä reittiä pitkin ja Halleiniin saavuin vajaan 8 tunnin ulkoilun jälkeen. Jos keskustan gelaterioissa ei olisi ollut 30 metrin jonoja, olisin saattanut investoida yhteen muutamaan jäätelöpalloon. 

Huomenna saadaan sitten taas sateita tännekin, että ihan rauhassa vaan siellä koto-Suomessa – ei täälläkään sentään ihan joka päivä aurinko paista. Väärinhän se on, mutta koitetaan kestää.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ok, jonkun reitin voit kyllä jättää korkkaamatta tai sitten lähdet oppaaksi parin viikon päästä!
Silloin on sovittu auringonpaistetta.
Kylläpä pääsee Suomityttö näkemään ja kokemaan hulppeita maisemia!
Kivan mittaisia päivälenkkejä! Tuollaisen jälkeen varmaan saksan vahvat verbit menevätkin päähän pänttäämättä.

Pekka Tahkola kirjoitti...

Eksyin tuolta naamakirjasta vilkaisemaan läpi tätä blogiasi, ja tulikin luettua jo etusivu läpi. Väkisinkin meinaa vähän naama kateudesta vihertää, kun on tollasta mäkeä ja maisemaa. Eilen sai fillaroida reilu 200km paikallista maantiestöä eikä saanut edes 500 nousumetriä kasaan. Siellä sitten löytyy moista nyppylää.. :) Saati sitten maastohiihtoa moisissa maisemissa, huhhuh. Nauti! :)

p kirjoitti...

Hum, aloin katsomaan vähän tarkemmin, että missä tuo paikka onkaan, ja hoksasin että haa tuollahan on käyty! Vuoden 2008 Keski-Euroopan roadtripillä ajettiin tuota kautta. Oltiin Schönaussa yötäkin. Huono keli oli vain silloin, mutta henkeäsalpaavat maisemat silti :) Harmi, ettei silloin ollut aikaa vuokrata fillaria ja lähteä kiertämään tuota maisematietä läpi, eikä kyllä muu matkaseurue varmasti olisi siitä innostunutkaan ;)

Lotta kirjoitti...

Joo, vähänhän sitä meinaa itsekin paikallisten harrastusmahdollisuuksia ja -olosuhteita kadehtia, melkeinpä sama minne menee, niin hienoa reissua varmasti luvassa. Mutta kiva päästä edes hetken aikaa nauttimaan näistä maisemista ja hulppeista reiteistä! :)